Aikarauta esittelee: TAG Heuer Carrera Calibre 16 Chronograph ja TAG Heuer Monaco 02

Pirkan Kellon Preowned-osastolle saatiin myyntiin ikoninen TAG Heuer Carrera sekä eeppinen TAG Heuer Monaco 02. Legendaarisia kelloista tekevät niiden tarina osana TAG Heuerin kasvua yhdeksi maailman johtavista kellobrändeistä. Aluksi pari sanaa TAG Heuerin matkasta.

Heuer paalulle aika-ajoissa

TAGin juuret ovat kaukana 1800-luvulla Edouard Heuerin Uhrenmanufaktur Heuer AG-yrityksessä ja TAG (Techniques d’Avant Garde) Heuer siitä tuli vasta 80-luvulla formulamies Ron Dennisin hankittua Heuerin haltuunsa. Tästä syystä artikkelissa puhutaan lähinnä Heuerista.

Heuer Autavia vuodelta 1962. Kuva: Jeff stein / Public domain

1900-luvun alkupuolelta asti Heuer on yhdistetty urheilussa ja etenkin autourheilussa välttämättömään tinkimättömän tarkkaan ajanottoon. Sopivasti juuri ennen olympialaisia vuonna 1916 tehty tekninen innovaatio, joka mahdollisti 1/100 sekunnin mittaamisen johti siihen että 1920 vuoden Antwerpenin olympialaisissa Heuer-kelloja käytettiin virallisena ajanottokoneistona.

Heuerin virallinen olympiakrono Micrograph tikitti 360000 värähdystä tunnissa kilpailevien merkkien 36000 v/h:n sijaan. Tällä tarkkuudella Heuer löysi nopeasti lokeronsa tarkkaa ajanottoa vaativasta urheilusta. Vuonna 1933 Heuerilta tuli ensimmäinen näitä markkinoita silmällä pitäen suunniteltu kello Autavia, joka saa nimensäkin näiltä aloilta AUTo & AVIAtion.

Tästä eteenpäin yli puolen vuosisadan ajan Heuerit ovat olleet etenkin autourheilun piirissä suosittuja.  Vuonna 1963 firmaa johtanut Jack Heuer, joka oli itsekin kilpa-autoilija, lanseerasi Carrera-kellon ja kellobrändin asema johtavana moottoriurheilukellona oli sinetöity.

Carrera – Maailman vaarallisinta vauhtia.

Heuer Carrera sai nimensä Meksikon läpi ajetusta Carrera Panamerica-kilpailusta, joka lakkautettiin vuonna 1954 liian vaarallisena. Kilpailu vaati viimeisen viiden vuotensa aikana 27 kilpailijan ja katsojan hengen tehden siitä yhden maailman vaarallisimmista autokilpailuista.

Jack Heuerille nimi jäi mieleen, sillä se oli helposti äännettävissä ja siinä yhdistyivät vauhti ja vaaran tunne. Carreralle oli tilausta, sillä Autaviaa oli moitittu vaikeasta luettavuudesta kilpailuolosuhteissa. Carreran suunnittelussa on lähdetty liikkeelle kellon luettavuudesta. Edelleen sen yksi merkittävimmistä tyylipiirteistä on selkeä taulu jossa ei ole mitään ylimääräistä. Eräs Carreran suunnitteluoivalluksista oli maalata 1/5 sekunnin osoittava asteikko kellon lasia paikallaan pitävään kehysrenkaaseen. Taulusta tuli näin yksinkertaisempi ja selkeämpi.

Sama suunnittelufilosofia näkyy Carrerassa edelleen. Pirkan Kellon Preownedissa myynnissä oleva Carrera Calibre 16 Chronograph osoittaa sen selvästi. Vaikka kellon taulussa on nykyisin myös perinteisemmät indeksit, kiinnitysrenkaaseen maalatusta asteikosta sen tunnistaa Heuer Carreran perilliseksi.

Taulun harmaa sunburst-hionta ja metalliranne tekevät Calibre 16 Chronographista pukukellomaisen aikaraudan joka on uskollinen alkuperäiselle kilpa-ajokellon hengelle.

Kellossa on COSC sertifioitu kuuluisaan ETA7750 kaliiperiin pohjautuva Calibre 16-automaattikoneisto 42 tunnin käyntivaralla.

Käy katsomassa kelloa verkkokaupassamme.

McQueenilla nopein kierros Monacossa

Monacon tarina on suoraa jatkoa Carreralle. Vuonna 1969 olivat automaattikoneistoiset kellot kuuminta mitä kelloala tunsi, mutta automaattikrono oli saavuttamaton unelma, josta moni kellovalmistaja taisteli kuumeisesti.

Neljän valmistajan, Heuerin, Dubois-Deprazin, Breitlingin ja Hamilton-Burenin yhteistyöprojekti oli ensimmäisenä ruutulipulla ohittaen loppusuoralla monimutkaisemmasta kaliiperista johtuneiden tuotanto-ongelmien kanssa painiskelleen Zenithin.

Heuer julkaisi koneiston nimellä Caliber 11 ja paketoi sen nelikulmaiseen kuoreen jolle Jack Heuer autourheilumiehenä antoi nimen Monaco, samalla nostaen Heuerin korkeimmalle palkintokorokkeelle ensimmäisen automaattikronografin valmistajana.

Tunnelmia Le Mans-elokuvan kuvauksista vuodelta 1970. Kuva: Marc Le Beller (ZANTAFIO56) / CC BY-SA

Monaco olisi saattanut jäädä kellohistoriaan pelkkänä sivuviitteenä, ellei pienten sattumien summa olisi tehnyt siitä osaa jotakin suurempaa. Vuonna 1971 kellomies ja näyttelijä Steve McQueen kuvasi elokuvaa LeMans. Rooliaan varten McQueen konsultoi ystäväänsä kilpa-ajaja Jo Siffertiä, jolta lainasi ajoasunkin elokuvaa varten.

Siffert oli Heuerin sponsoroima kuski ja koska ajoasussa oli Heuerin logo, oli luontevaa että ranteeseen tarttui tuore Monaco 1133. Loppu on historiaa. McQueen ja Monaco ottivat paikkansa kellohistorian lisäksi myös elokuvahistoriassa.

Samaan kolmikkoon liittyy myös kuvassa näkyvä öljy-yhtiö Gulfin väreissä kiihdyttänyt Porsche 917, josta on tullut vastaavalla tavalla Heueriin liitetty legenda. Jos Monacon ja McQueenin tarina kiinnostaa tarkemmin, kannattaa käydä lukemassa aihetta käsittelevä artikkeli Tyyliniekasta.

Koeajossa TAG Heuer Monaco 02

Pirkan Kellon Preowned-osastolla myynnissä oleva Monaco 02 on alkuperäisen ’Steve McQueen Monacon’ uusintapainos. Vuosien aikana Monacossa on käytetty koneistoja muiltakin valmistajilta, mutta 02:n myötä Monacossa on 50 vuoden tauon jälkeen jälleen inhouse-koneisto. Vuonna 2017 kehitelty Calibre 02 on noussut parissa vuodessa TAGin lippulaivakoneistoksi 80 tunnin käyntivarallaan ja nyt myös Monacon koneisto on päivitetty juhlavuoden kunniaksi.

Monaco 02 ranteessa on rohkea tyylillinen kannanotto.

Koneiston lisäksi ulkoasu on päivitetty hienovaraisesti nykyaikaisemmaksi. Ensimmäisenä silmiin osuvat muutokset ovat vetonupin siirtyminen kellon oikealle puolelle, alkuperäisen Heuer-logon muuttuminen TAG Heueriksi ja kello 6:n sijoitettu minimalistinen sekuntiosoitin.

Sekuntiosoitin on toteutettu tyylikkäästi, alkuperäistä henkeä rikkomatta. Päivyrin ikkuna on omalla paikallaan sekuntiosoittimen alla, joskin se on verrattuna 2015 vuoden Monacoon huomaamattomamman oloinen.

Monacon taulu on päivitetty alkuperäisen tasaisen sinisestä tyylikkääseen syvänsiniseen sunburstiin, joka on kellossa todellakin edukseen. Kronografin pikkutaulut ovat upotettu pienillä viisteillä, mikä tuo tauluun hienosti syvyyttä ja eloa.

Alkuperäisen Monacon rajoja rikkovat vaakasuuntaiset indeksit ovat korvautuneet aavistuksen konservatiivisemmilla viistetyillä säteittäisillä indekseillä, jotka osittain lisäävät kolmiulotteisuuden vaikutelmaa.

Kellotrendien suosiessa tällä hetkellä isompia kelloja, Monaco 02:n runko on 39 mm koossa ranteeseen sopiva eikä näytä lainkaan liian pieneltä. Sen neliskulmainen design herättää samaan aikaan vintage-kaikuja 60-luvulta ja on kuitenkin muotokieleltään moderni ja elegantti.

Nykypäivän tyyliin sopien koneisto on näytillä läpinäkyvän taustan ansiosta ja Calibre 02:n  yksityiskohdat näkyvät läpi hienosti. Pelkkä koneiston viimeistely on sillä tasolla että se on syytäkin laittaa esille.

Aiempien versioiden harjatulla mattauksella koristellut viisteet ovat saaneet kaveriksi myös kiillotettuja viisteitä jotka sopivat kokonaisuuteen loistavasti ja tekevät kellosta historiansa arvoisen kellon. Aikarauta hämmästeleekin kuinka näin klassisen pukukellon näköisellä kuorella on saatu toteutettua näin kapinallisen tyylikäs aikarauta.

Käy katsomassa kelloja Pirkan Kello Preowned-osastolla.

TAG Heuer Monaco 02

TAG Heuer Carrera Calibre 16

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tiedon kampanjoistamme ja alan parasta palvelua suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskirjeemme, saat meiltä kuumimmat kellouutiset ja rahanarvoisia tarjouksia sähköpostiisi! Uutisia kannattaa muutenkin seurata ahkerasti, sillä uutiskirjeidemme mukana pääset nauttimaan kampanjaeduistamme ennen muita.