Seiko Arita Porcelain Dial – Elämäntehtävänä täydellisyys

Seiko Presage Automatic Arita Porcelain Dial SPB095J1 on kaunis kello. Sen kauneus on paljon velkaa Japanin Aritassa valmistetulle posliiniselle kellotaululle. Arita-posliini on legendaarista ja sen seesteinen kauneus on tekee tästä kellosta poikkeuksellisen. Myös tarina Aritan posliinin takana on poikkeuksellinen ja se on oivallinen kiteytys japanilaisesta suhtautumisesta käsityötaitoon.

Posliinin valmistus keksittiin Kiinassa kauan sitten ja pitkän aikaa maailmaa hallitsi legendaarinen Ming-dynastian posliini. Sen maine maailmalla oli niin legendaarinen että sanasta ’china’ tuli englanninkieleen synonyymi posliinille. Ming-dynastialle kuitenkin kävi 1500-luvun lopussa niinkuin dynastioille on tapana käydä ja kiinalaisen posliinin laatu heikkeni dramaattisesti. Siltikin se oli eurooppalaiseen posliiniin verrattuna niin ylivoimaista että eurooppalaiset kauppiaat myivät kiinalaista posliinia kaikkialle maailmaan kauppareittejään pitkin ja tekivät kovaa tiliä.

Kun 1600-luvun puolessa välissä eurooppalaiset kauppiaat saapuivat Japaniin mukanaan kiinalaista posliinia, he joutuivat pettymään karvaasti sillä vastaus oli jotakuinkin: ”Ei kiitos, meidän on parempaa”. Legendan mukaan Ming-kauden aikainen keramiikkamestari Ri Sampei, joka oli otettu sotavangiksi Shogun Hideyoshin Kiinan sotaretkeltä vuonna 1599, löysi Aritasta Kyushun saarelta kaoliinia eli ’kiinansavea’. Kaoliinin avulla posliinista saadaan valkoista ja se voidaan lasittaa kuumemmassa lämpötilassa täysin sileäksi. Japanilaiset päättivät alkaa tehdä maailman hienointa posliinia.  Tästä eteenpäin hollantilaiset, joilla oli yksinoikeus japaninkauppaan (Japanilaiset häätivät muut eurooppalaiset saarilta lukuunottamatta yhtä hollantilaisten kauppa-asemaa) alkoivat tuoda Aritan sinipunavalkoista posliinia Eurooppaan jossa siitä tuli käsittämättömän suosittua.  Sadan vuoden ajan Aritan posliini hallitsi maailman käsitystä laadukkaasta posliinista.

Perinteistä Saga-prefektuurin Arita-posliinia.

Japanissa uskotaan yleisesti jälleensyntymään. Japanilaiset käsityöläiset harjoittavat taitoaan läpi elämän, sillä usein he uskovat olevansa valmiita ammatissaan vasta seuraavassa elämässä. Täydellisyyttä ei voi saavuttaa yhden elämän aikana. Tämä omistautunut asenne valmistukseen ei kadonnut vaikka Kiinassa keraamikot saivat rivinsä järjestykseen ja alkoivat kopioida Aritan posliinia. Se ei kadonnut vaikka Euroopassa Hollannin Delftissä opittiin valmistamaan posliinia samalla menetelmällä kuin Aritassa ja posliinin laivaaminen myrskyävien merien yli Japanista muuttui kannattamattomaksi. Aritan 20000 asukkaan kaupunki elättää itsensä edelleenkin käsin tehdyllä posliinilla jota laajalti pidetään maailman hienoimpana.

Arita-posliinin tarina saa kaikuja Seikon tarinasta. Kun 1800-luvun lopussa Japanin sulkeutuneisuuden aika päättyi Kintarō Hattori tutustui sveitsiläisiin kelloihin ja päätti niistä vaikuttuneena alkaa valmistamaan Japanin parhaita kelloja. Elämänmittaista omistautumista myöhemmin syntyi Seiko, jonka nimissä Kintarō Hattorin perilliset ovat jatkaneet kellojen valmistusta. Seiko Presage Automatic Arita Porcelain Dial SPB095J1 on kello joka on tribuutti Aritan ja Seikon kaltaisten laadulle koko sielullaan omistautuneiden käsityöläisten tarinoille.

Posliinisia kellotauluja ennen polttoa

Kello itsessään on vakaata Seiko-laatua. Osoittimia pyörittää Seikon 6R35 inhouse automaattikoneisto 70 tunnin käyntivaralla tai käyntivaraosoittimella varustetussa mallissa kaliiperina on 6R27, jossa on käyntivaraosoitin kello yhdeksässä ja päivämääräosoitin kello kuudessa. Lasi on kaksoiskupera safiirilasi ja lasinen takakansi mahdollistaa koneiston viimeistelyn ihastelun ja kuori on 100m/10 bar asti vesitiivis. Kellon hihna on krokotiilinnahkaa ja kuoressa on Seikon brändäämä zaratsu-kiillotus yhdistettynä kauniiseen satiinihiottuun pintaan. Kaikki kellon palikat ovat laadukkaita ja kohdallaan. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että tämän kellon erikoisuus on kuitenkin tuo posliininen taulu, missä riittää ihasteltavaa pitemmäksikin ajaksi.Aritasta Seikolla lainassa oleva posliinimestari Hiroyuki Hashiguchi käytti Seikolla kellotaulun valmistamiseen käytettyjen tekniikoiden kehittelyyn useita vuosia (elämänmittaisen opiskelunsa lisäksi). Posliinin valmistus kelloihin tarvittavalla tarkkuudella on huikea suoritus. Posliini on myös karkaistu neljä kertaa kestävämmäksi kuin tavallinen posliini. Taulu on poltettu 1300 asteessa, jonka jälkeen ne käsin lasitetaan ja poltetaan uudelleen. Arita-posliini oli tunnettua päällelasituksesta, eli posliinin maalauksen jälkeen taulu on saanut vielä yhden lasitekerroksen, mikä tarkoittaa sitä että myös maalin täytynyt kestää lasituksessa käytetyt lämpötilat leviämättä. Taulun värit yhdessä osoittimien sinisen kanssa ovat muistutus Arita-posliinin historiallisista väreistä. Taulu on sileä kuin tyyni vedenpinta kesäyönä ja kantaa mukanaan vuosisatojen käsityöperinnettä ja ajatonta runollista estetiikkaa.

 

 

Seiko Presage Arita Porcelain Dialin valmistusta Aritassa.

Joku osa minusta olisi toivonut näkevänsä tämän taulun Grand Seikossa, jolloin taulun ainutlaatuisuus pääsisi esille vieläkin upeammissa kehyksissä. Tällä kellolla kuitenkin tavalliset kuolevaisetkin pääsevät hipaisemaan sitä maailmaa, mihin Grand Seiko viimeistelyllään pystyy. Presage-sarja on saanut upean lisän pukukelloihinsa. Kokonaisuus on kaunis ja tavoittelee samaa äärettömyyttä kuin sen valmistaneet käsityöläiset etsiessään täydellistä taitoa.

Käy katsomassa kelloa verkkokaupassamme:

 

Katso tästä vielä Seikon tuottama upea fiilisvideo tämän kauniin kellon valmistuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tiedon kampanjoistamme ja alan parasta palvelua suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskirjeemme, saat meiltä kuumimmat kellouutiset ja rahanarvoisia tarjouksia sähköpostiisi! Uutisia kannattaa muutenkin seurata ahkerasti, sillä uutiskirjeidemme mukana pääset nauttimaan kampanjaeduistamme ennen muita.