Kaupunkilomalla Garmin Fēnix 6X Sapphire

Pirkan Kellon Aikarauta lähti Roomaan testaamaan kuinka urheilukellona kärkikaartiin kuuluva Garmin Fēnix 6X palvelee paljon kävelevää turistia reissullaan. Rooma on kaupunki jossa tunnetusti kilometrejä kertyy ja korkeuserot sekä paikoitellen antiikin Rooman aikaiset kadut tekevät liikkumisesta kuntoilua. Täysverisen urheilukellon testaaminen oli siis tällä matkalla hyvinkin perusteltua.

Koekappaleeksi Pirkan Kellosta tarttui myymälässämme oleva demokappale Garmin Fēnix 6X Sapphiresta. Vaikka kyseessä ei ollutkaan aurinkokennolla varustettu Fēnix 6X Pro Solar Titanium, jonka akunkesto on luokkaa naurettavan hyvä, ei Sapphirellakaan ollut mitään vaikeuksia viikon reissulla. Laitoin testimielessä kaikki ominaisuudet päälle ja taustavalon kaikkein kirkkaimmalle asetukselle. Latasin kellon akun täyteen Suomessa ja viikkoa myöhemmin kellossa oli edelleen 37% akkua jäljellä.

Aluksi suhtauduin hieman epäilyksellä kellon mahdollisuuksiin reissun päällä. Korkeusmittari ja ilmanpainemittari eivät toimi lentokoneessa, eikä lomalla syke muutenkaan pääse nousemaan niin paljoa että varsinaisia suorituksia niistä tulisi, ellei nyt lasketa lentokoneen boardingin jonotuksen nostaessa pulssia matkaanlähtövaiheessa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti matkan kestäessä siitä kuinka paljon iloa ja apua Fēnixistä oli Roomassa.

Kävellen matkaa ja korkeuseroja kertyy nopeasti Ikuisessa kaupungissa

Fēnixin ja puhelimen toimiva yhteistyö

Puhelimen pariliitos Fēnixiin teki kellosta todella käyttökelpoisen matkatoverin. Asia tuli ilmi jo Helsingistä lähtiessä, kun Lufthansan appi lähetti kelloon viestinä tiedon muuttuneesta lähtöportista ja boardingin alkamisesta. Münchenissä kelloon tuli ilmoitus lennon myöhästymisestä ja uudesta lähtöterminaalista. Ennen kotiinpaluuta kello kilautti viestin check-in muistutuksen. Helpottaa lentomatkustusta kummasti. Luonnollisesti tämä yhteistyö riippuu myös lentoyhtiön palveluista, mutta ainakin Lufthansalla ominaisuus toimi erinomaisesti.

Kahvilassa on mukavampi odottaa boardingia. Jaahas. Alkaa olla aika siirtyä portille.

Vaikka vastaavat palvelut löytyvät 100% varmuudella myös puhelimesta, lomalla ei halua kulkea koko aikaa nenä kiinni puhelimessa, varsinkaan Rooman kaltaisessa kaupungissa joka on täynnä huikeita nähtävyyksiä. Suurkaupungissa navigointiin Garminin ja Googlen kombo toimii todella hyvin. Majapaikassa kun laittaa puhelimella Google-karttoihin kohteen mihin on kävelemässä, kello värähtää käännöksen kohdalla ja näyttää viestinä ruudulla mihin suuntaan ja minkä nimiselle kadulle tulee kääntyä. Helpottaa navigoimista ja vapauttaa katseen kokemaan kaupunkia.

Tämä toimii myös julkisilla kulkuneuvoilla liikkuessa, sillä Google Maps pitää sisällään myös reaaliaikaisen datan Rooman bussivuoroista. Jos kartassa valitsee kulkuneuvoksi linja-auton, oikean pysäkin kohdalla kävellessä kello värähtää. Ruudulla on viestissä pysäkin numero, bussin numero ja minuutteina kuinka monta minuuttia bussin saapumiseen on (tai koska on kyse Roomasta, kuinka monta minuuttia bussi on myöhässä). Kello myös kertoo samalla tavalla milloin pitää jäädä pois kyydistä. Äärimmäisen kätevää. Ensimmäisenä iltana suuntasimme kellon ohjeistuksilla suoraan Rooman kellokauppojen alueelle.

Rooman kellokortteleissa

Piazza di Spagna ja espanjalaiset portaat. Täältä löytyy myös kaikki Rooman kelloliikkeet.

Jos Roomassa haluaa käydä ihastelemassa kelloja, kannattaa suunnata Piazza di Spagnan suuntaan. Sen lisäksi että aukiolla sijaitsevat kuuluisat Espanjalaiset portaat, niiltä nurkilta löytyvät kaikki Rooman laatukellojen boutique-myymälät. Piazzan reunalla suoraan vastapäätä portaita majaa pitävät Hublot ja Jaeger-LeCoultre ja samalta aukiolta löytyvät myös Panerai, U-Boat ja IWC. Piazzalta lähtevä katu Via dei Condotti on myös kelloharrastajalle melkoista herkkua. Piazza di Spagnalta Via dei Condottia pitkin lähtiessä löytyy kolmen korttelin sisällä Bulgari, Patek Philippe ja Omega. Siitä kortteli eteenpäin Audemars Piguet ja Tissot. Päätä huimaa.

Muutenkin alue on omiaan rahan polttamiseen. Kiertelimme ensimmäisenä iltana alueella ja rajatulla matkakassalla liikkuvalle alue tarjosi vain huikeita näyteikkunoita. Montblanc, Hermes,  Chanel, Tiffany, Van Cleef & Arpels, Luis Vuitton ja jossain vaiheessa menee väistämättä sekaisin. Upea alue, jos on liitua millä piirtää. Ainoana negatiiviisena puolena oli se, että putiikkien sulkeuduttua alue täytyy melkoisen hämärän näköisistä miessakeista. Tuli olo että haluaa koko ajan tarkistaa että lompakko on tallella. Päätin tulla uudelleen päivänvalon aikaan siltä varalta että kävisin pyörähtämässä ihan sisällä asti.

Päivällä alueella pyöriminen oli yhtä vaikeaa. Tällä kertaa ihmistungoksen takia. Roomassa on turisteja jo helmikuussa, etenkin ystävänpäivänä joka on lähtöisin Roomasta. Moni liike oli kiinni ja suurin osa kiinnostavista kelloliikkeistä oli siinä määrin vakavasti rahakkaiden ihmisten palvelemiseksi suunniteltu ettei luonto antanut periksi mennä sisälle asti pelkkä Garmin kädessä. Etenkään kun monet liikkeistä edellyttivät selvästi etukäteen sovittua tapaamista ja ovet tavallisille kuolevaisille pysyivät suljettuina. Ylimääräisen touhutonnin kanssa reissu olisi voinut olla todella eri näköinen.

Kuitenkin Tridenten kaupunginosa on mielenkiintoinen vierailukohde vaikka varat eivät antaisikaan myöten. Marmorin kiillon ja tumman sametin sävyisistä näyteikkunoista voi bongata monia harvinaisuuksia joita ei tule vastaan edes Tyyliniekassa. Alue on täynnä muodikkaita kahviloita sekä ravintoloita ja Tridenten alueen hotellit ovat Rooman kuumimmassa ytimessä. Täältä on lyhyt matka joka puolelle. Jopa siinä määrin ettei julkisten käyttö ole juuri sen nopeampaa kuin käveleminen.

 

Matkamittari

Kaikki tarvittava löytyy yhdellä vilkaisulla.

Vaikka Garmin Fēnixin avulla julkisten käyttö Roomassa on helppoa, on kaupunki kuitenkin tarkoitettu kävelemällä kierrettäväksi. Joka mutkan takaa hyppää jotain älytöntä, tuhansia vuosia vanhoja raunioita, mielettömiä kirkkoja, suihkulähteitä ja patsaita. Bussista niitä ei näe. Illan päätteeksi on hieno tarkistaa Garminista päivän saldo. 15-20km päivässä tulee kevyesti täyteen.  Kukkuloiden täyttämässä kaupungissa noustuja kerroksia voi helposti tulla kellon laskuopin mukaan 20. Kävellessä korkeusmittari kertoo reaaliaikaisesti korkeuseroista mitä on tullut noustua ja jyrkimmissä mäissä sykekin nousee ihan suoritustasoille. Treenimielessä suosittelen Gianicolo-kukkulalle johtavia portaita, joiden antiikkisia vastineita gladiaattorit käyttivät kuntotreeniin. Nousua portaissa on 16 kerroksen verran.

Toinen mukava kävelylenkki tulee kun katsoo kartalta että tuollahan näyttäisi olevan lähekkäin kolme suurta nähtävyyttä, Colosseum, Forum Romanum ja Palatinus-kukkula. Kävelymatka majapaikasta ensiksi mainitulle oli vain 1.5km, mutta nämä kolme kierrettyämme Garmin näytti matkamittarissa 9km, sillä nähtävyyksissä tulee kierrettyä ja kiipeiltyä aika paljon. Antiikin Rooma nimittäin sijaitsee n. 5-6 kerroksen verran nyky-Rooman alapuolella. Garmin tietysti palkitsee myös reippaan kiipeilemisen Connect appissa, joka myöntää digitaalisia kunniamerkkejä kovista kerroslukemista.

Fēnixiin saa myös Garmin Connect IQ-kaupasta appeja, jotka tekevät kellosta entistä hyödyllisemmän suurkaupunkireissulla. Ilmanlaatumittari näytti päivän saastekerrointa ja kesäisin varmasti myös UV-indeksi on Välimerellä hyödyllinen. Itselläni oli käytössä myös sääappi, joka näytti koko viikon ajan kaunista 18 asteen italialaista talvisäätä. Auringon nousu- ja laskuajat olivat myös hyödyllisiä kellon jakamia tietoja, sillä auringon laskettua 18 astetta muuttui nopeasti perin suomalaiseksi 8 asteen talvisääksi.

Roomassa tuli käveltyä. Nousuakin oli yhteensä 71 kerroksen verran. Hyvä kaupunki pohkeille.

Kelloon saa myös erilaisia kellotauluja joilla saa kaikki haluamansa tiedot siististi näkyviin. Itselläni oli käytössä näyttö joka kertoi sykkeen lisäksi paikallissään, korkeuserot, auringon nousu- ja laskuajat, kävellyt metrit ja kiivetyt kerrokset. Vähemmälläkin olisi ehkä pärjännyt.

 

Samu Salmenkangas, Aikarauta

Kotona kun tarkistin puhelimen Garmin Connect appin lukemat reissulta, olin yllättynyt kuinka paljon sitä tulikaan käveltyä. 80km viikossa on vahva viesti siitä että Roomassa todella tulee käveltyä. Positiivisesti yllätti myös Fēnixin akunkesto. Edellisen sukupolven Fēnixiin verrattuna kesto on huikea. Eivät ne turhaan sano että Garminilla on markkinoiden parhaat akunkestot. Saisivat laittaa puhelimiin yhtä hyvät akut. Puhelinta piti olla lataamassa koko ajan siinä missä Garminilla mentiin koko reissu yhdellä latauksella. Kaiken kaikkiaan Garmin Fēnix on loistava matkakumppani myös vähemmän urheilullisella reissulla. Ei mikään ihme että Garmin Fēnix 6-sarjan kellot ovat yksiä Pirkan Kellon eniten myytyjä kelloja.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ensimmäisenä tiedon kampanjoistamme ja alan parasta palvelua suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskirjeemme, saat meiltä kuumimmat kellouutiset ja rahanarvoisia tarjouksia sähköpostiisi! Uutisia kannattaa muutenkin seurata ahkerasti, sillä uutiskirjeidemme mukana pääset nauttimaan kampanjaeduistamme ennen muita.