Oris Big Crown ProPilot X Caliber 115
Oris ProPilot X – Skeletonkellojen stealth-hävittäjä
Oris julkisti eilen 5.9.2019 vuoden kovimman skeleton-kellon Oris ProPilot X:n eli tuttavallisemmin PPX:n. Miltä kuulostaisi manuaalinen täysin luille vedetty käsivetoinen mekaaninen kello jossa on huikea 10vrk käyntivara? Meidän mielestämme kuulostaa järjettömän hyvältä. Ja nyt kun pressitiedotteen kuvat on saatu tarkkaan katsottua, täytyy sanoa että myös näyttää järjettömän hyvältä. Valitut sankarit pääsivät näkemään kellon jo BaselWorldissa, mutta tavallisille kuolevaisille kuvat julkaistaan vasta nyt. Tätä on nimittäin odotettu!
Kelloa saa sekä titaaniranteella että tummalla nahkarannekkeella, mutta varsinkin himmeän satiininen titaaniranne sykähdyttää kellomiehen sydäntä. Oris on käyttänyt vuosikausia saadakseen kellon skeletonisoitua näin pitkälle. Jokainen silta on ohennettu mahdollisimman pitkälle niin, että kaikki koneistossa on näkyvissä. Jopa barreli on avattu jotta jousikotelosta saadaan spiraali näkyville. Siitä oikeastaan tulee kellon juju, että koneistosta välkkyy välillä messingin lämpöä ja rubiinilaakereiden punaiset väriläikät sopivissa kulmissa katsottuna. Mattaharmaa titaani herää henkiin käsittämättömän hienolla tavalla. Sillat on myöskin suunniteltu esteettisesti näyttäväksi kokonaisuudeksi niin, ettei tämän kellon tapauksessa ole kyse vain kelloseppien näyttämisenhalusta vaan ratkaisulla on saatu aikaan aidosti törkeän siisti skeleton-kello.
Minulla ei ole varmaa tietoa siitä, mistä taulua edustava mattamusta silta on valmistettu, mutta ulkonäkö tuo jotenkin mieleen stealth-lentokoneiden hiilikuitukomposiitin. Saattaa olla tarkoituksellista, koska kello kuitenkin sijoittuu Oriksen ProPilot sarjaan.
Koneistona kellossa on Oriksen suunnittelema Oris 115 -kaliiperi. Muutama kaliiperi sitten Oris vaihtoi inhouse-koneistoihin ja lopputulos on vaikuttava. Kellossa on 240 tunnin käyntivara, joka syntyy tuosta ronskin kokoisesta barrelista, joka on sen verran äkäisen näköinen että se on syytäkin jättää näkyville.
Kellon vetäminen kun samaan aikaan näkee spiraalin kiristyvän on poikkeuksellista ja erittäin nautinnollista. Jousikotelon paljastavan sillan kulmat korostavat entisestään mielikuvaa tutkassa näkymättömästä koneesta. Huikeaa mekaniikkaa.
Toinen seuraus Oriksen siirtymisestä inhouse-koneistoihin on se, että koneistojen modifikaatiot on helpompi toteuttaa. Niinkuin PPX:n tapauksessa, kun käyntivaramittari, joka on siirretty aiemmista koneistoista poiketen kello 3:n ja small second-näyttö joka on sommiteltu kello 8:n tuntumille.
Epäsymmetriset sillat ja osoittimet luovat yllättävänkin tasapainoisen kokonaisuuden jossa silmä lepää. Oris 115 kaliiperissa on myös Oriksen 110 juhlavuoden kaliiperiin patentoitu ’epälineaarinen’ käyntivaraosoitin, joka tarkoittaa tarkempaa käyntivaran osoitusta silloinkin, kun käyntivara alkaa olla lopuillaan. Käyntitaajuus Oris 115 kaliiperissa on sama kuin Oris 110 -kaliiperissa, eli mekaniikka nakuttaa 3hz taajuudella.
PPX:ssä on päästy eroon skeletoneita usein vaivaavasta ongelmasta joka on osoittimien sekoittuminen kaikkeen koneiston sisältä näkyvään. Joskus kontrastin puute tekee luurankokellosta vaikeasti luettavan, mutta Oris on onnistunut tekemään kellon osoittimiin niin voimakkaan kontrastin tummilla silloilla ja isoilla lumeilla, että kello on selkeä luettava. Indeksien ja osoittimien Superluminova BG W9 vie ajatukset jo kolmannen kerran häivehävittäjiin. Mielikuva ei voi olla sattumaa.
Allekirjoittanut ei kuulunut siihen sisäpiiriin joka olisi päässyt rannettamaan kelloa Baselissa, joten odotan kuumeisesti että kello vihdoin saapuu Pirkan Kelloon. Olen joutunut tyytymään kaukaa otettuihin kännykkäkuviin ja tarinoihin siitä kuinka hieno skeletoni PPX onkaan.
Kannattaa myös käydä katsomassa verkkokaupastamme lisää kuvia.
Kellon hinta titaaniranteisena on 7200 € ja nahkarannekkeella 6800 €

Jos nälkä ei taitu näillä eväillä, kelloa odotellessa kannattaa vilkaista Oriksen tuottama video, jossa mennään 3d-grafiikalla koneiston sisälle katselemaan.